Sudjelovanje predškolaca na obrazovnom događaju Istraživači Velebita – klima, georaznolikost, bioraznolikost i sport

U petak 10. studenoga 2023. predškolci su, na poziv ravnateljice Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, sudjelovali u programu Istraživači Velebita – klima, georaznolikost, bioraznolikost i sport.  Radionice, kojima je cilj  popularizirati znanost i učiniti ju zanimljivom djeci,  održane su u dvorani Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića. U organizaciji Nacionalnog parka Sjeverni Velebit,   Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, Parka prirode Velebit, Speleološkog društva velebit i Hrvatskog športskog muzeja održan je niz različitih radionica prilagođenih uzrastu djece.
Djeca su na zanimljive načine istraživala kako nastaje bura, upoznala se s  biološkom raznolikosti  Sjevernog Velebita, učila o  šišmišima uz igru za demonstraciju eholokacije, o životu stabla i o izdizanju Velebita, doznala zanimljivosti o prirodoslovnom muzeju, o geologiji, upoznali se s osnovnim pojmovima i konceptima vezanim uz klimatske promjene i njihov utjecaj na krški reljef te s počecima tjelesne kulture u školama. Sve radionice organizirane su  uz aktivno sudjelovanje djece,  na zabavan način i kroz igru.
U ovoj pedagoškoj godini  vrtić je iskazao interes za intenzivnijom suradnjom s Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit.  Cilj suradnje je dobrobit djece kroz povezivanje s prirodom i širom društvenom zajednicom, obogaćivanje  njihova iskustva i  razvoj osjećaja sigurnosti i pripadnosti. Ovom suradnjom ostvarujemo načelo partnerstva vrtića sa širom zajednicom i  ključnu kompetenciju  –  osnove  prirodoslovlja.
Zahvaljujemo ravnateljici  i djelatnicima Nacionalnog parka Sjeverni Velebit na suradnji.