Unicef-ovih radionica Rastimo zajedno (22.02.-3.05.2023.)

Ove je godine u dječjem vrtiću „Travica“ održan ciklus Unicef-ovih radionica Rastimo zajedno namijenjenih roditeljima djece u dobi do 4 godine. Ciklus od 11 radionica započeo je u veljači (22.2), a završio prve srijede u svibnju (3.5). Radionice su se provodile svake srijede  u prostorima vrtića. Roditelji su u radionicama mogli naučiti ili čuti nešto više o potrebama djeteta, osobinama psihološkog, misaonog i emocionalnog razvoja djeteta, kako postavljati pravila i granice, o djeci i ekranima, osvijestiti svoje jake strane i izazove, prepoznati načine na koje se odnose prema svojem djetetu i doznati za druge moguće načine odnošenja… Promišljanje o roditeljstvu povezalo je grupu, družilo se, dijelila su se iskustva i roditeljske situacije, ozbiljno se razgovaralo, smijalo se.

Reakcije roditelja o radionicama bile su vrlo pozitivne, a kao najkorisnije dobitke radionice za sebe i dijete izdvojili su : „Spoznala sam da u puno stvari u biti radim dobro te sam dobila puno ideja i savjeta kako se u određenim situacijama postaviti. Dobio je bolju mamu!“, „mnogo potvrda i saznanja, veće razumijevanje djeteta i njegovih potreba“, „što sam sebi osvijestila da sam ipak dobar roditelj, osvijestila sam neke nedostatke, mane, ali i kvalitete“. Jedna majka je navela da su joj radionice pomogle pronaći odgovore vezane za kazne („posljedica da – kazne ne“), te kako će od svake radionice primjenjivati ponešto. Druga je istaknula da je postala razumnija mama, mama koja više sluša.

Također su roditelji sveukupno zadovoljni pisanim materijalima koje su dobili („super je da ih imamo doma pa se uvijek možemo prisjetiti i pročitati ih ponovno“), te su se kolektivno složili da bi voljeli da je radionica još više (iako im se na početku 11 radionica činilo mnogo).