Dječji vrtić „Travica“ u novom ruhu – adaptirani i dograđeni Dječji vrtić Travica najljepši je poklon za najmlađe senjane

         Senjski dječji vrtić vratio se na svoju staru lokaciju na „Travici“. Završeni su radovi na adaptaciji i dogradnji dječjeg vrtića ukupne površine 1173 m2, čija je ukupna investicija  iznosila 14.524.382,93 kn.

Grad Senj je iz vlastitih sredstava financirao iznos radova adaptacije i dogradnje u iznosu od 8.284.430,80 kn.

Radovi dogradnje sufinancirani su od strane Ministarstva poljoprivrede u iznosu od 5.564.872,13 kn, sve u sklopu projekata financiranih iz tipa operacije 7.4.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku sufinanciralo je projekt adaptacije u iznosu od 675.080,00 kn odobrenog u sklopu Programa podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama/dječjim vrtićima.

         U adaptiranom dijelu vrtića zamijenjene su sve elektro instalacije, te vodovod i kanalizacija. Također je zamijenjena vanjska oborinska i fekalna kanalizacija. Osim instalacija zamijenjena je sva unutarnja i vanjska stolarija, zidne i podne obloge, te fasada i krov sa toplinskom izolacijom. Ukupna površina adaptiranog dijela vrtića je 662 m2.

Dogradnjom postojeće zgrade dječjeg vrtića povećao se kapacitet za dodatnih 511 m2. Dograđene su četiri nove prostorije za boravak djece, dvije jasličke i dvije vrtićke s pripadajućim popratnim sadržajima, središnjim prostorom za igru, uredima za zaposlenike i spremištem. Novi dio vrtića opremljen je novim namještajem i didaktikom

Cijeli prostor vrtića opremljen je najmodernijim sustavom grijanja i ventilacije. Osnovni izvor grijanja je dizalica topline zrak voda i klima sustav. U cijelom prostoru ugrađeno je podno grijanje, a prostor se ventilira s rekuperacijom topline. Priprema tople vode osigurana je centralno kombiniranim bojlerom grijanim također dizalicom topline i elektro grijačem.

Vrtić pruža mogućnost smještaja djece u 7 odgojno – obrazovnih skupina, od čega je 5 vrtićkih i 2 jasličke. Svaka skupina ima i svoj izlaz u dvorište i na igralište, koje se također preuređuje i uskoro će biti u funkciji.

Ovim projektom Grad Senj znatno doprinosi kvaliteti života lokalnog stanovništva kroz poboljšanje usluge predškolskog odgoja na području grada, odnosno provođenje upisa djece  po državnom pedagoškom standardu (DPS), te opremljenost skupina kvalitetnom didaktikom. Sve navedeno je temelj kvalitetnog okruženja za razvoj dječje  mašte, kreativnosti, samostalnosti, empatije, odgovornosti, tolerancije i mnogobrojnih razvojnih vrijednosti kod djece.  Ravnateljica vrtića Dubravka Glavaš izuzetno je zadovoljna novim prostorom i zahvaljuje Gradu Senju što je prepoznao važnost ulaganja u ovaj projekt.

Hvala svima koji su pomogli pri preseljenju; komunalcu i vatrogascima, hvala zaposlenicima sprtske dvorane , hvala roditeljima,  pojedincima, zaposlenicima,

Hvala ravnateljici i zaposlenicima osnovne škole na toplom prijemu,  i strpljivosti. Posebnu zahvalnost  upućujemo  roditeljima  na strpljenju, podršci  i razumijevanju za vrijeme trajanja radova.

Hvala mojim dragim odgojiteljima i ostalim zaposlenicima na predanom radu u promijenjenim uvjetima.